Детски градини

Детски градини

Услугите, свързани с гледането и образованието на деца могат да бъдат разделени на две големи групи – образователни и социални, попадащи съответно под контрола на Социалното министерство и Министерство на образованието. Това са и институциите, в които можете да проверите лиценза за дейност на организациите, предлагащи подобни услуги.
 
В случай че не сте попаднали сред списъците на късметлиите, чиито деца са записани в държавна детска градина, проучете възможностите в частни детски градини или центрове за почасови грижи за деца. За съжаление броят на частните детски градини, както във София така и в страната е ограничен.

Ако се спрете на частна детска градина можете да проверите лиценза й в регистъра на Министерство на образованието. Там можете да намерите данни за лиценза на всички държавни и частни детски градини и училища на територията на цялата страна.

Разликите в цените на частните детски градини са значителни и зависят от предлаганите услуги. Цените на софийските частни детски градини варират между 300 и 4000 лева месечно, като в май-скъпата услуга са включени и посещения през събота и неделя. Много детски градини предлагат гъвкави варианти на посещение и заплащане – целодневен, полудневен и почасов.

Осведомете се за това какво точно предлага избраното от Вас детско заведение. В програмите обикновено задължително се включва изучаването на чужд език – английски, а по желание на родителите детето безплатно може да бъде записано на танци, пиано, рисуване или в театрално студио. Някои детски градини предлагат ски училища и детски лагери на Черноморието, както и ежедневно осигурен транспорт от всяка точка в столицата.

Особено важно е да проверите материалната база, с която разполага детската градина и не на последно място с какъв режим работи през лятото.

Детски центрове

По отношение на занималните и детските центрове за почасово гледане на деца и въпросът с техните лицензи и контролът – върху тях се упражнява от Социалното министерство и ХЕИ, а създаването им се счита за социална услуга.

Много от детските центрове предлагат комбиниране на услугите почасово гледане на деца и организиране на детски празненства. Обичайното работно време е от 09.00 до 21.00 часа – без почивен ден. Някои разполагат и с кът за игри на открито. Предлагат се разнообразни варианти за детски тържества – клоуни, маскиране, рисуване на лица, партита по филмови сюжети, куклено шоу, моделиране, рисуване, колажи, оцветяване на гипсови фигури; кът за възрастни.

Занимални

Услугата се предлага от много държавни училища, но поради липсата на свободни класни или достатъчно желаещи родители, занималнята може да е организирана само за 1-ви или 2-ри клас, а не за всички ученици в начален курс в училището. Работното време е до 17.00 часа.

Ако условията в държавното училище не Ви удовлетворяват, алтернатива са частните занимални. Обикновено най-големите групи са от 15 деца, за които се грижат един или двама педагози. Част от занималните предлагат и разнообразие от допълнителни услуги като - вземане и водене на училище, транспорт, храна (топъл обяд и закуски) и дори контактуване с учителите. Работното време е значително по-дълго – някои са отворени до 21.00 часа, включително и в почивните дни. Допълнително се заплащат чуждоезиково обучение и спорт.
Цените се различават чувствително в зависимост от набора услуги, който е включен.

Полезни връзки

Министерство на образованието 

Регистър на училища и детски градини

Министерство на Социалните грижи 

Столичен РИОКОЗ