Гледане на деца

„ Търся работа като детегледачка….”  или  „Търся жена, за гледане на двете ми деца….” – от такива обяви през последните години изобилстват  вестниците  и сайтовете,  в които човек може да потърси или да публикува  обява за работа. Най-вече това се дължи на факта, че доста млади работещи семейства се преселват в големите градове,  където няма роднини на разположение , които да помагат при отглеждането  на децата. Също така напоследък се оказва огромен проблем недостигът на детски градини , които да поемат целия капацитет от родители, желаещи децата им да посещават тези детски заведения

 

Частните лица , които предлагат услугата гледане на деца обикновено са безработни или пенсионирани медицински сестри , или такива, които са били персонал в детски ясли и градини. Тяхното предимство  в първия случай са  медицинските познания, които биха били от полза, ако детето се разболее или при инцидент. Във втория случай предимството е опитът при отглеждане на деца, макар и в групи. Заплащането може да бъде на ден, на седмица, месец или почасово в зависимост от договорката между родителите и детегледачите.

 

Но услугата „Гледане на деца” се предлага не само от частни лица. В детските градини и ясли, независимо дали са държавни или частни се отглеждат най-голям процент от подрастващите в страната. Групи за почасово или целодневно отглеждане на децата на работещи родители се сформират и в т. нар. забавачки. Там освен храна и сън, на децата са осигурени  условия за практикуване на различни дейности , като рисуване, изучаване на чужд език, пеене, смятане, четене или просто свободна игра.

 

Гледането на деца в чужбина през последните години става доста популярен занаят сред  емигриращите от страната млади хора. Тази работа е и едно от основните „пера” , които се предлагат от Агенциите за предлагане на работа в чужбина.