Плодове - производство

България е страна с традиции в производството на плодове. Поради благоприятните климатични условия у нас се отглеждат разнообразни култури, в зависимост от сезона и от региона на отглеждане. Асортиментът на произвежданите в страната плодове включва ябълки, круши, грозде ( основна суровина за винарската промишленост), ягоди, малини, дини, пъпеши, череши, вишни, смокини ( основно в южните чсти на страната), праскови, кайсии, дюли и др.

Освен в суров вид плодовете се предлагат на пазара и консервирани. Те са основен ресурс за консервната промишленост. Консервната промишленост е един от най-старите, важни и перспективни сектори на хранително-вкусовата промишленост в България. Българската консервна промишленост е традиционно експортно ориентирана. През последните години България изнася общо между 58-67 хил. тона консерви.

България се слави с традиции в производството на висококачествени плодове. Нашите овощари са предали опита си в редица европейски страни. Тази традиция продължава и днес като се развива в сектора за биопроизводство на плодове в биостопанства и оранжерии. Акцентира се върху производството на органични плодове, отглеждани в екологично чисти райони и подхранвани с екологично чисти торове.