Мляко, млечни продукти и сладолед

Млякото и млечните продукти са идеалната храна, тъй като съдържат лесно усвоими вещества. Доставят на човешкия организъм така необходимите калций, витамини ( А, B1, B2, E, D, C)  и много други хранителни вещества. Млякото е една от най-необходимите и най-стойностни съставки в ежедневното ни меню, най-добрият и най-евтиният източник на калций. Сирената и изварата от своя страна са източници на високостойностни белтъчини, нужни за възстановяване на клетките.

Диетата с млечни продукти, плодове и зеленчуци е чудесен начин за отслабване и поддържане на добра форма. Трябва да се има предвид, обаче, че млечните продукти по принцип имат много кратък срок на годност и могат да бъдат съхранявани само няколко дни.

Становището на експертите към Световната Здравна Организация и на всички национални асоциации по хранене и диететика препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни от детството до дълбока старост.

Бактерията Лактобацилус булгарикус е кръстена на България - страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия тя  причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

Киселото мляко е част от асортимента, който предлагат българските производители. А той включва също така различни видове сирена, приготвени по автентични български рецепти, кашкавали, извара, масло, прясно мляко и айрян.  Киселите млека също са в доста разновидности, като се започне от процента масленост – обезмаслени с 0,1% масленост, 2%, 3%, 3,6%, 4,5%, 5% и се стигне до различните добавки като плодове, ядки, мюсли вътре с цел подобряване на вкусовите качества.

Прясното мляко се предлага в магазинната мрежа пастьоризирано, по-често е готово за употреба без варене и отново с различен процент масленост.

Друг сектор на млечната индустрия е производството на сладолед. Във фризерите за сладолед целогодишно се предлага богат асортимент от сладоледи - на клечка, във фунийка, в чашка, различни семейни разфасовки, с различен вкус-плодов, сметанов, шоколадов, смес.