Хляб и тестени изделия - магазини

Добре познатите ни от близкото минало хлебарници днес срещаме по осъвремененото понятие магазини за хляб и хлебни изделия.

За разлика от преди, днес рядко се срещат магазини в които да се продава само хляб. Обикновено в хранителните магазини има специализирани щандове с хлебни и тестени изделия. На така наречените топли витрини в големите супер и хипермаркети се предлагат на място изпечени хлебчета, малки питки или закуски.

Съществуват обаче и пекарни, които на момента приготвят предлаганите стоки, като хляб, закуски и други.

Асортиментът от хляб и хлебни изделия в магазините през последните години е доста разнообразен, тъй като се взаимстват и рецепти от чуждестранната кухня, освен традиционните за българското производство хлябове бял, Добруджа, типов, ръжен.

В магазините и щандовете за хляб и хлебни изделия могат да се закупят различни видове франзели, багети ( от фр. Baguette), френски хлябове; земел, малцови, пшенични, пълнозърнести хлебчета, както и хляб с различни примеси - маслини, семена(мак, сусам, тиквени семки), билки; хлябове, нарязани на филиики за тост-сандвичи, различни пити и погачи и др.

Поради нарастващите изисквания на потребителите за основната храна на всяка българска трапеза – хлябът, напоследък все повече от предлаганите продукти са с високо европейско качество и вид.