Бременност и раждане

Бременността е важен етап в живота на жената. Тя трябва да е подготвена с промените, които ще настъпят в нейното тяло и в ежедневието и. И въпреки многобройните съвети на по-възрастни жени от нейното обкръжение, всяка бъдеща млада майка се чувства длъжна да се информира сама за подробности около бременноста и предстоящото раждане.

За тази цел на разположение са редица списания за бременност и раждане, книги и сайтове, които предоставят материали, написани от специалисти в областта и които могат да бъдат в помощ на бъдещите родилки.

Организират се също така курсове за бременни, както и за бъдещите татковци, където майките биват подготвяни с практически съвети как да се справят по-леко с раждането и отглеждането на бебето.Там те се обучават на техники на дишане, за по-безболезнено раждане. Получават и основни насоки какво е необходимо да се закупи първоначално за посрещане на бебето в къщи. На тези курсове за бременни младите семейства придобиват знания и за това как да предодолеят стреса от промяната в къщи, как да посрещнат по най-спокоен начин появата на новия член на смейството, как да запазят отношенията по между си.

В акушеро-гинекологични кабинети се провеждат ежемесечни задължителни  консултации на бременните на които се следи  нормалното развитие на плода и общото здравословно състояние на бременната. Замерват се сърдечните тонове на плода, извършва се ехографски преглед , правят се профилактични кръвни изследвания на майките. Тези прегледи се поемат от Здравната каса.

От чисто практическа и битова гледна точка за удобството на родилките работят многобройни магазини за детски и бебешки стоки, където може да се закупи всичко необходимо за отглеждане на новородено. Като се започне от биберони, шишета, стерилизатори, памперси, козметика и се стигне до по-крупните колички, кошари, креватчета, комплекти за изписване, проходилки и др.

Относно самото раждане: в по - големите градове има по няколко родилни клиники, а в по-малките болниците раполагат с родилни отделения, където АГ специалисти се грижат за лесната и възможно най-безболезнена поява на новороденото. Лекари-неонатолози поемат кърмачетата непосредствено след раждането, за да им бъдат направени всички задължителни ваксинации и необходими изследвания. На родилките пък се осигурява леглова база, която да им предостави необходимия комфорт за дните, които ще прекарат в болницата до тяхното изписване.