Винарни

Винарните са тип ресторанти, които се характеризират с типично български интериор и българска кухня от "едно време", където се предлага богат асортимент от вина.

 

В последно време се забелязва тендендия винарните да бъдат ситуирани в обособени комплекси, извън населените места, близо до лозовите масиви, където се отглеждат различните сортове грозде. Винарните са модерни комплекси с напълно завършен цикъл на производство, започващ от гроздето и завършващ до бутилка вино. Оборудвани са  с най-съвременни ферментационни съоръжения. Под комплекси се има предвид, цели къщи, наподобяващи старовремски замъци, с градина и изба, където посетителите да дегустират предлаганите вина и да станат свидетели на цялостния процес по приготвянето на виното. Някои от тях разполагат и с хотелска част.

 

Винарните в  България са разделени по региони - Северна, Южна, Източна България. Това деление е обусловено от различните сортове грозде, които виреят върху съответни почви, разпространени в точно определени райони на страната. По тази приина част от винарните са специализирани в производството на червени вина от сортовете Мавруд, Каберне Совиньон, Сира и Мерло, розови вина ( розе). Според уникалните характеристики на климата и тероара, други се занимават с производство предимно на висококачествени вина и ракии от бели сортове грозде.

 

Съществуват изби и винарни, които произвеждат бутикови вина, предназначени за ресторанти с отношение към виното, специализирани магазини за вино и ценители.