Ветеринарно-санитарен контрол

Компаниите, занимаващи се професионално с дезинфекция, дезинсекция и дератизация обикновено предлагат унищожаването на широк спектър вредители:  хлебарки, бълхи, мухи, комари, кърлежи, дървеници, оси, мравки, молци, плъхове, мишки, къртици, съсели и др.

Лицензи: Фирмите трябва да са регистрирани в Министерството на здравеопазването. Дейността им се осъществява под контрола на СРИОКОЗ (ХЕИ).

Препаратите:  Третиранията против вредители трябва да се извършват с ниско токсични препарати, отговарящи на европейските изисквания за безопасност. Одобрените препарати са безвредни за хора, домашни любимци и растения и не причиняват алергични реакции.

Видове Услуги: Дезинсекция (унищожаване на насекоми). Специализираните фирми предлагат унищожаване на всички видове хлебарки, бълхи, мравки, мухи, комари, дървеници, молци, оси и др., срещани на територията на страната. Декаризация - унищожаване на кърлежи (акари).  Дератизация - унищожаване на гризачи: плъхове, мишки, къртици, съсели и др. Дезинфекция - обеззаразяване на помещения от заразни болести, обеззаразяване на канални води, хигиенизация на басейни, сауни, солариуми, на търговски и битови обекти.

Работно време: Обичайно е фирмите да предлагат както еднократна обработка против зарази и вредители, така и възможност за сключване на абонаментен договор, съобразен с нуждите и изискванията на клиента. Някои представители на бранша са гъвкави по отношение на работното време и са на разположение всеки ден в удобно за клиентите време , включително събота и неделя.

Полезни връзки:
Министерство на Здравеопазването
Министерство на земеделието и храните  
С РИОКОЗ (ХЕИ) (София) 
Национален център по заразни и паразитни болести
Световната здравна организация
Българско паразитологично дружество