Шоколад и шоколадови изделия - магазини

За да се стигне до днешните стотици видове шоколад и шоколадови изделия на пазара, трябва да се отбележи приносът на маите и ацтеките. Древните южноамериканци са познавали както твърдия шоколад, така и течния, и са го тачели като храна, достойна само за най-висшите сановници в държавата им. Шоколадът идва от Централна Америка, защото тропическото какаово дърво е растяло само там.

Шоколадът е претърпявал през годините редица трансформации, за да достигне до нас, в съвременните времена не само като чист такъв на блокчета или течен , но и под формата на изобилие от шоколадови десерти, бисквити и различни негови производни, които изобилстват в магазините за шоколад и шоколадови изделия.

В специализираните магазини за шоколад и шоколадови изделия, както и на щандовете с такива в големите супер и хипер маркети, любителите на сладкото изкушение могат да намерят шоколади - млечни, натурални, с ядки и стафиди, с плодов пълнеж, бял шоколад и др. Предлагат се течни шоколади в буркани от различни милилитри и марки. Шоколадови бисквити, десерти с шоколадов топинг, тунквани шоколадови вафли, шоколадови бонбони в примамливи опаковки – това също е една част от асортимента на магазините за шоколад и шоколадови изделия.

Освен , че е вкусен шоколадът има и други не по-маловажни предимства. Шоколадът е един от най-мощните афродизиаци.

И за всички, които по една или друга причина нямат настроение-хапнете шоколад! Веществото триптофан, което се съдържа в шоколада допринася за производството на ендорфини – хормоните на щастието. Счита се дори, че шоколадът спомага при лечението на депресия!

Специално за дамите : съществува дори шоколадова диета- тя включва 100 гр. черен шоколад на ден! Счита се, че той ускорява метаболизма.