Автомобили под наем

Проверете различни оферти. Огледайте се за най-изгодните предложения. Сравнете цените и открийте тази, която сте склонни да платите. В някои случаи е по-евтино да наемете кола от офис на компанията, който не се намира на летището. Не се страхувайте да преговаряте.

Срокове и условия за наемане. Винаги обръщайте внимание на сроковете и условията за наемане. Ако не го направите, може да се окажете изненадани от допълнителни такси.
Преди да отпътувате проверете количеството бензин в резервоара. Попитайте с колко бензин трябва да се върне автомобила. Много фирми правят опис на количеството бензин в колата, което трябва да бъде същото при нейното връщане или отдават колата с пълен резервоар, а клиентите заплащат разликата от липсващите литри гориво. Проверете за допълнителни такси, ако наемате колата от едно място, а я връщате на друго. Информирайте се какво се случва при евентуални инциденти.

Екстри и допълнително оборудване. Уверете се, че колата, която наемате отговаря на нуждите Ви. Например дали е достатъчно голяма, за да побере багаж. Проверете предлага ли се допълнително оборудване  като детско столче, ски багажник, пътна карта, вериги за сняг. Ако фирмата предлага подобни екстри като част от услугата, уверете се в наличието им при вземането на колата, за да не бъдете отговорни за липсата им.

Направете оглед. Преди да наемете колата, огледайте я за щети и ги посочете на фирмата, за да избегнете риска да поемете вината и да платите за тях в последствие.

Срокове. Фирмите за коли под наем обикновено работят с цена на база 24 часа ползване на автомобила, така че ако се забавите с връщането дори и с един час, може да се наложи да заплатите цялото денонощие. За някои компании допустимото закъснение е едва 30 минути.

Координати на фирмата. Пазете координатите на фирмата на леснодостъпно и безопасно място, ако ви се наложи да се свържете с нея при авария.

Полезни връзки:
Комисия за защита на потребителите
Комисия за защита на конкуренцията
Българска национална асоциация на потребителите
Закон за защита на потребителите