Автогари

При всички случаи е важно да знаете местоположението на автогарата, особено ако се налага да сменяте автобусния транспорт с железопътен или обратното. За съжаление, в много градове гарата и автогарата съвсем не се намират близо една до друга.

Винаги е добре да разполагате с максимално количество предварителна информация преди пътуването, така че проверете за телефони на автогарата и/или на превозвача, с когото сте избрали да пътувате; осведомете се за разписанието за вашата дестинация.

Ако трябва да прекарате значително време в чакане, а не искате да висите в чакалнята или имате много багаж със себе си, в случай че жп-гарата е наблизо може да се окаже от полза. Повечето жп-гари в страната предлагат услугата съхранение на багаж, докато мнозинството автогари не разполагат с гардероб.

Закупуването автобусни билети може да стане на самата автогара, но вече много по-често предварителното им закупуване е посредством конкретния превозвач или онлайн. Полезни могат да се окажат и туристическите агенции и туроператори.

 
Полезни връзки:

Министерство на Транспорта
Изпълнителна агенция Автомобилна Администрация