Амбалаж и амбалажни съдове - производство и търговия

На всеки потребител, в определен момент се е налагало да се сблъска с проблема как или къде да съхрани голямо количество от даден продукт.

Там е и пазарната ниша, заета от фирмите произвеждащи и търгуващи с амбалаж и амбалажни съдове.

Алкохолони напитки, вино, зехтин, минерални води- всички те без проблем се съхраняват в туби, бидони, цистерни и метални варели, дървени бурета, стъклени дамаджани, пластмасови бидони.

Според условията в които ще се употребяват, дали с битова цел или за промишлени нужди, тези съдове имат  различен литраж и вместимост,  включително и резервоари, които побират до 10000 литра.

На повечето български домакинства се налага да приготвят зимнина. Киселото зеле, виното и домашно приготвената туршия са традиционни добавки към зимната трапеза на българите и естествено те трябва да бъдат прилежно съхранени. За тази цел се използват пластмасови бидони, туби, стъклен амбалаж под формата на буркани и дамаджани с различна големина.

Заводите за безалкохолни напитки и минерална вода, фабриките за производство на алкохол, консервните фабрики, бутилиращите компании са също едни от най-големите потребители на продуктовата гама от амбалажния сектор.