Къщи за гости

Сред характеристиките, които отличават една къща за гости от хотел, хан или хостел е липсата на персонал на пълно работно време. Поради наличието на ограничен персонал, настаняването в къща за гости, често е с предварителна уговорка. В много случаи в близост до всяка къща за гости има ресторант или механа. Друг вариант е в самата къща посетителите да разполагат с напълно оборудвана кухня, в която сами да приготвят храната си, с осигурени от самите тях продукти.

Къщата за гости е вид настаняване. Повечето къщи  за гости са  тип хотели  с малък капацитет на легловата база, или хан, или частен дом, който е преобразуван за ползване от посетители с цел почивка. Собственикът обикновено живее в една напълно отделна част в рамките на имота и  всички къщи за гости са вид туристически бизнес.

Много къщи за гости се намират в планински и селски райони и предлагат редица възможности за почивка сред природата. Но също така доста  къщи за гости се намират и в градчетата и селата по Черноморското крайбрежие.

Най-известни райони с къщи за гости са Еленски балкан, Троянски балкан, Рибарица, Арбанаси, Чепеларе, Созопол. Къщи за гости има и в балнео и спа курортите като Наречен (Нареченски минерални бани), Хисаря, Велинград, Старозагорските минерални бани.

Къщите за гости напоследък са добра алтернатива за почивка на няколко семейства или по-големи компании, тъй като наемът за цялата къща бива разделен по-равно и така минимално се утежнява личния бюджет, а гостите получават пълноценна почивка, наслаждавайки се на уют и спокойствие в приятна компания.