Обществени перални

Обществените  перални са специализирани за пране на гражданско и болнично бельо, пране на бельо от ресторанти, фитнес зали и фризьорски салони.

 

Обществени перални съществуват и на места, където преобладават граждани, които обитават жилища под наем в които няма на разположение собствена перална машина, като общежития, къмпинги, почивни станции и др.

 

Какво трябва да знаем, когато използваме индивидуална (обществена) пералня? Характерно за тези перални е това, че гражданите и фирмите могат да си изперат една или няколко дрехи илиспално бельо и покривки в отделна пералня като може да си избере как да се третират дрехите при прането, сушенето и гладенето. Има няколко основни детайли, с които трябва да сме наясно, когато използваме индивидуална пералня.

  Внимателно подбирайте какви дрехи да изперете наведнъж. Първо ги подберете по цветове, най-добре би било да са от една цветова гама, за да не се оцвети някоя дреха, ако друга пуска боя.

Определете количеството дрехи, които искате да изперете не толкова като килограми, а по-скоро като обем. Трябва да се има предвид, че изкуствените и деликатни дрехи заемат по-голям обем от пералнята, отколкото памучните.

Внимателно проверете джобовете на дрехите за твърди предмети, за забравени ключове, химикали (обикновено се разтичат в пералнята и ефекта е ужасен), моб.телефони, хартиени кърпички и изобщо всякакви предмети, които могат да повредят дрехите ви.

Изберете внимателно дрехите, които ще се сушат. Сушилните машини работят с  две температурни степени 40°С и 60°С. Това следва да се има предвид, с цел избягване на евентуално степване на дрехите.

Ако има някакви петна по дрехите или кръв не се стеснявайте да предупредите за тях. По-добре петната да бъдат обработени преди прането, отколкото да се опитвате да ги отстраните след това.