Медицински лаборатории

Медико-диагностичните и клинични лаборатории предлагат широк спектър от клинично-лабораторни изследвания, необходими за точната диагностика на дадено заболяване, за неговия контрол, както и за евентуална превенция и профилактика на широко разпространени заболявания като: атеросклероза, диабет, стерилитет, бъбречна недостатъчност, анемия, венерически заболявания, тумори ( чрез изследване на т.нар. туморни маркери), чернодробни заболявания, нарушения в метаболитния процес на организма, стомашно-чревни заболявания, алергии. Извършват хормонални изследвания, както и изследвания в областта на имунология, вирусология, паразитология, имунохематология, хематология, биохимия.

Съвременните медицински лаборатории са оборудвани с изключително модерна апаратура, сертифицирана по ISO и отговаряща на всички съвременни изисквания за качество, прецизност и кратки срокове на изработване на тестовете. Изследванията се извършват платено или по договор с НЗО, след представяне на направление от личния лекар ( джи пи ).

Съществуват и медико-технически лаборатории, които се занимават с изработването на индивидуални протези за горен и долен крайник, корсети за гръбначни изкривявания, индивидуални протези.

Относно получените резултати повечето медицински лаборатории предлагат услуга, която позволява на пациентите чрез персонален код и парола да проверят вече  готовите изследвания он лайн, с цел пестене на време, или в случай невъзможност на пациента да посети повторно лабораторията.