Бижутерийни магазини

На пазара на аксесоарите от благородни метали и скъпоценни камъни се борят малки и големи фирми, представители на известни марки, както и такива, които разчитат на собствен авторски дизайн или използват компютърен софтуер вместо въображението на дизайнери.
Някои от малките ателиета и семейни фирми предлагат забележителен набор от услуги, който започва с разработката на дизайн, включително по идея на клиента до окончателната изработка на бижуто. Ето списък с част от услугите, които извършват за клиентите си дори по-малките бижутерски ателиета:

Компютърно и 3D моделиране.
Леярски услуги (на собствени и модели на клиента).
Ръчно и машинно полиране.
Противооксидиращо покритие.
Производство на машинен синджир от сребро и злато на метър по заявка (клиентът избира размер и плетка).

Сертификат за качество: производителят на накита гарантира за качеството на метала (злато, сребро, платина), както и за качеството на скъпоценните камъни. Някои от по-големите бижутерийни магазини описват подробно на сайтовете си различните компоненти, по които се оценяват скъпоценните камъни – карати, цвят, чистота и др. Можете да използвате таблици за изчисляване на каратите на камъка, които са в зависимост от размера на камъка.
Гаранции и поддръжка: Всяко фирмено бижу би трябвало да има освен сертификат за качество и срок за гаранция и поддръжка. Гаранцията отпада в случай на неправилно носене или съхранение на бижуто.


Сплави, предизвикващи алергични реакции: Въпреки че е сред съставките на медицинската стомана, никелът е един от честите причинители на алергии. По тази причина той е сред забранените съставки на бижута, продавани на територията на ЕС. По принцип благородните метали се смятат за ниско алергични, но среброто не се препоръчва за материал на обеци, които се поставят за пръв път или за пиърсинг бижута поради неговата висока степен на химическа реактивност.

Полезни връзки

Комисия за защита на конкуренцията

Българска Бижутерска Камара