Пластична хирургия

Реконструктивна и естетична пластична хирургия
Реконструктивната пластична хирургия обичайно се прилага след претърпяни сериозни травми или оперативни намеси. Естетичната пластична хирургия се прилага, за да се подобри външния вид според изискванията на клиента, който цели да удовлетвори идеала си за хармонична фигура – увеличаване, намаляване, повдигане на бюст; корекция на уши, устни, нос; лифтинг; липосукция и много други. На естетични пластични операции се подлагат както мъже, така и жени, като превесът е в полза на жените.

Алтернативи на естетичната хирургия
На пазара се предлагат треви и билки (или комбинация от тях), които обещават успешно уголемяване на бюста само за няколко месеца. Всеобщо признание и съгласие за откриването на подобен революционен продукт обаче все още не е постигнато.
Най-използваният напоследък дермокозметичен продукт в света е botox. Той се инжектира за коригиране на умерени до силно изразени мимически бръчки на лицето при хора до 65-годишна възраст. Прилагането му е просто - отнема само 10-15 минути, изразява се в бързо инжектиране на невротоксина в желаното място и не изисква предварителна анестезия. Продължителността на ефекта е около 4-6 месеца, което означава, че процедурата трябва да се повтаря два-три пъти годишно.

С пластично-хирургическата тематика се занимава и сериалът „Клъцни-срежи” (англ. “Nip-Tuck”) - американски сериал с един от най-високите рейтинги по американската кабелна телевизия, който е получил „Златен глобус” за най-добър телевизионен сериал. Той разказва за живота на двама пластични хирурзи и различни случаи от тяхната практика в частната им клиника. В България сериалът се излъчва от 2005 г. и се радва на широка популярност.

Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия е създадена през 2000 г. Тя обединява изтъкнати специалисти по пластична хирургия от цялата страна и нейна основна задача е стремежът към спазването на правилата за добра медицинска практика с оглед защитата на интересите на пациентите. Ето защо тя се стреми да информира най-пълно пациентите относно същността, ефекта, усложненията, опасностите и рисковете при различните пластично-възстановителни и естетични операции.
Освен това тя подпомага координирането на дейността на пластичните хирурзи в България, за осъществяване на което работи в тясно сътрудничество с Българското научно дружество по пластична хирургия и изгаряния.


Полезни линкове
Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия