Заведения за бързо хранене

Ресторантите за българска традиционна кухня са в общи линии механи с автентична българска кухня и фолклорна програма. В тях се предлагат ястия по рецепти от „едно време”, поднесени в автентична уютна атмосфера, характерна за българския бит от времето на Възраждането.

Тъй като България се слави с отлична кухня, като вкусови качества, тук  туристи и чужденци могат да се насладят на богатото разнообразие от характерни български гозби, приготвени от екологично чисти продукти, пресни зеленчуци, подбрани според сезона, свежи подправки, различни видове хляб, прясно печено месо на жар и пещ, неповторими сладки изкушения.

Някои от ресторантите за български гозби се помещават в реставрирани старовремски къщи. В други обстановката е съвременна, но интериорът изобилства от етнографски колекции и старинни предмети, характерни за българския бит, старите занаяти и възрожденските традиции.

В менюто на всеки ресторант с традиционно българско меню неизменно се срещат шопска салата, овчарска салата, различни традиционни разядки. Като предястия фигурират разбира се „ бабини картофки”, картофи по селски, дробчета в масло, език пане - все харани, които едва ли ще срещнете другаде. Шкембе чорбата, пилешката супа или супата топчета са най-често срещаните вкусни супи, които могат да стоплят душата на човек през студената зима, а тараторът-тази студена лятна супа, да ни разхлади лятно време.

Традиционни манджи като пиле с ориз, гювеч, капама, кавърма, калени гювечета със сирене по шопски също са часто от менюто на ресторантите за българска традиционна кухня, наред със скарата от кебапчета, кюфтета и всички други месни ястия приготвени на пещ.

Типичен представител на нашенските напитки е пивката ракия, както и ароматните червени и бели вина от ралични региони на България.