Захар и захарни изделия

Захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия са хранителни продукти с подходяща сладост, приятен вкус и аромат. Захарните изделия биват бонбони с различен състав (карамелени, нешоколадови, млечни, дражета, дъвчащи, шоколадови бонбони), шоколад, халва, локум.

Бонбоните представляват захарно-глюкозна основа без или със пълнеж от ядки и други плодови съставки, растителни масла, мляко. Шоколадът и шоколадовите бонбони се произвеждат от какао, мляко, масло, и биват натурални, фини млечни, с пълнеж.

Халвата е ценен вид захарно изделие. Произвежда се таханова, бяла, нуга, кафява, млечна и витамизирана халва. Тахановата халва съдържа тахан – смлени семена от слънчоглед, сусам или фъстъци, към който се прибавя захар и чувен.

Сладкарските изделия са приготвени от своя страна от тестени блатове, кремове, захарен сироп, плодове. Те са под формата на торти, пасти, петифури, баклави, щрудел, тригуни, кадаиф.

Здравното значение на захарта и захарните изделия се определя от тяхната хранителна стойност и от количеството на хранителен прием спрямо другите основни групи храни. Те са една от петте основни групи храни в ежедневното хранене. Не трябва да се забравя приносът на сладкишите, и най-вече на шоколадът , като източник за набавяне на серотонин, така необходимия за пълноценен живот, хормон на щастието. В комбинация със здравословни храни, употребата на захар и захарни изделия води до повишаване на работоспособността и качеството на живот.

Препоръчва се умерена консумация на захар и производните и захарни изделия. Употребата на сладкиши, като заместители на основните хранения могат до доведат до повишаване на кръвната захар,  риск от наднормено тегло, зъбен кариес.