Вино - производство и търговия

Виното е алкохолна напитка, обикновено получавана чрез ферментация на грозде. Виното може да се получи и от други плодове или от цветя, както и от други продукти, дори и от жито.

У нас освен, че е вековна традиция, правенето на вино е и въпрос на чест -  да наточиш от бъчвата си бурканче и да получиш слава и признание от приятелите на уменията да превръщаш червения гроздов сок в питие на боговете.

Правенето на вино е изкуство, казват познавачи. И докато големите заводи имат дузина технолози и енолози, при производството на домашно вино се разчита на умението на стопанина, съветите, които дават приятели, и малка доза късмет.

Материалът, както във всяко производство, и тук е най-важният. България се слави със своите лозя, изключително подходящите сортове и климат за винопроизводство. Сортовете грозде са различни в зависимост от тероара на отглеждането им . Тероарът се определя според:

  • климатичните условия - годишна сума на валежите, ветровитост, слънчево греене, температура - средни дневни и годишни стойности и амплитуди;
  • топографията на областта;
  • евентуалното наличие на по-голям воден басейн или горски масив;
  • надморската височина, наклон и изложение;
  • почвите и тяхната способност да акумулират топлина и влага, плодородието им, химичната им и геоложка структура.В зависимост от цвета на гроздовия сок и технологията на производство вината най-общо се делят на:
  • Бели вина
  • Червени вина
  • Розови вина
  • Оранжеви вина

В зависимост от композицията на захари и алкохол в тях, всяка от горните групи се дели на следните подвидове:

  • Сухи вина;
  • Полусухи вина;
  • Полусладки (полудесертни) вина;
  • Десертни вина.

Търговията с вино се осъществява както от самите изби - производители, така и от прекупвачи и търговци на вино. Освен специализираните магазини за вино , от бялото или от червеното "злато" може да се намери на специализирани щандове за алкохол във всички по-големи вериги хранителни магазини и супермаркети.