Строително-ремонтни услуги

Услуги и доставчици

Броят и видовете услуги, които предлага браншът е наистина голям и разнообразен, като започнем с дребните козметични процедури по ремонта в жилището и стигнем до по-основните довършителни или ремонтни дейности: полагане на латекс, боядисване на тавани; подреждане на паркети; лепене на мокет или други подови настилки; слагане на фаянс, теракота, гранитогрес; шпакловки на стени; смяна на дограма или цялостно саниране и поставяне на външна изолация.

Често пъти обяви за подобни услуги - къртене, почистване и извозване на строителни отпадъци или ремонт на покриви, както и поправки по електроинсталацията или ВиК ремонти, могат да бъдат открити разлепени по улични стълбове и в безброй безплатни обяви в съответните издания.

Проблемът е в достоверността и надеждността на информацията, тъй като обява за всяка от тези услуги на такива места може да бъде поместена от всеки!
 
Договори и гаранции

Можете да защитите интересите си на потребител чрез сключване на договор с изпълнителя, независимо дали той е физическо или юридическо лице. В договора трябва да бъдат описани поправките или ремонтните дейности, които ще бъдат извършени, квадратурата, стойността и срока на изпълнението. Ако по време на ремонта клиентът поиска допълнителна услуга, тя се включва като анекс.
Писменото споразумение дава възможност при некачествено изпълнение от страна на фирма или физическо лице да потърсите правата си чрез Комисията за защита на потребителите или чрез съда.
Договорът предпазва клиента и от оскъпяване на ремонта, в случай, че в хода на работата се появят допълнителни дейности, които изпълнителят не е калкулирал като разход. Тогава фирмата или майсторът трябва да го направи за своя сметка.
Настоявайте за гаранция за извършените услуги. Такава предлагат големите фирми, които могат да предложат специалисти за всякакъв вид ремонтни дейности. Те обаче могат да поискат сами да закупят и доставят необходимите за ремонта материали. Оскъпяването варира между 20 и 30 %, но услугата спестява време и усилия , свързани с търсенето, купуването и транспортирането на материалите.

Полезни връзки:
Комисия за защита на потребителите
Комисия за защита на конкуренцията
Българска национална асоциация на потребителите
Закон за защита на потребителите