Селски туризъм

През последните години все повече туристи предпочитат да прекарат почивката си на нови места. Прекрасна възможност за това предлагат българските села, запазили автентичната си старовремска атмосфера. Огромната разлика между някое китно балканско селце и шумният и мръсен град, привличат не само нашите, но и чуждестранните туристи.

 Селският туризъм е най-добрият начин за опознаване на традициите в България. Чрез престоя в селска къща туристите могат да се докоснат до традиционния бит и култура на страната. Гостоприемството на българите, уникалната местна кухня, съхраненият фолклор, обичаи и занаяти, селищата архитектурни резервати и красивата природа превръщат този вид туризъм в предпочитан начин за прекарване на ваканцията.

Освен всичко, тук туристите могат да се включат в основните селскостопански дейности, което да направи престоя им още по-интересен и запомнящ се. Много от чужденците предпочитат селския туризъм в България, точно заради преживяването, което той може да им даде.

Вечер, когато слънцето залезе, туристите могат да се хранят със стопаните на къщата. Поднасят се традиционни гозби, слушат се народни песни и местни поверия и легенди. В повечето случаи гостите участват в приготвянето на храната. В някои села се предлагат и атрактивни занимания, като уроци по грънчарство, иконопис или народни песни и танци, демонстрации на плетене и бродиране и много други.