Самолетни билети

Въздушният транспорт е най-бързият начин да стигнеш от точка А до точка Б, но същевременно и най-скъпият. Понякога той е и единственият начин да стигнеш на труднодостъпни места. Основните сфери на приложение са пътническите превози с най-голям дял, както и товарни (особено бързоразвалящи се и ценни стоки) и пощенски пратки с по-малък дял.

Авиокомпаниите предлагат вътрешни и международни линии, които може да ползвате срещу закупуването на самолетен билет. Резервирането и закупуването на билети може да стане както директно в офисите на авиокомпанията , с която сте избрали да пътувате, така и чрез туроператор или директно по интернет.

В последните години се появиха и така наречените нискотарифни самолетни компании – те предлагат ниска себестойност на билетите, която може да стигне стойности дори и от 1 евро. Тя обаче бива дебелооблечена от многобройни летищни такси и така понякога е спорно кой билет ще ви излезе по-евтино. Летищните такси се определят от летищата и не зависят от компанията, т.е. всички авиокомпании и класи заплащат едни и същи такси, които се определят от продължителността на престоя, броя на прекачванията, вида на летището, цената на горивото, нивото на сигурност и др., но преди всичко от договорите със съответните летища.

Едно е сигурно, колкото по-отрано запазите/купите своя билет, толкова по-мако ще платите за него.

Ако сте спонтанни и обичате да импровизирате обаче, бихте могли да се възползвате от актуалните и ценово атрактивни оферти последна минута. Така можете да влезете в ролята на откривател и пътешественик и да изследвате места, които даже не сте си и помисляли някога да посетите.

Някои авиокомпании предлагат членство в програмите им за лоялни клиенти, които биха Ви осигурили ред предимства чрез натрупването на бонус точки в членската Ви карта– безплатно пътуване до избрана дестинация, наемане на автомобил с отстъпка, предимство при резервация на места по редовните линии на авиокомпанията, чекиране на гишето за бизнес класа, увеличена норма на теглото на превозвания багаж.