Ресторанти - френска кухня

Френската кухня претърпява значително развитие през вековете. Заражда се в Средновековието, като постепенно се превръща в уникална и артистична национална кухня. Многобройни социални и политически движения се обединяват с творбите на велики готвачи и създават това течение. През годините френската кухня е носила различни имена и е била определяна от различни велики главни готвачи. Приживе тези личности са били високо ценени и уважавани за приноса им към културата и кухнята на страната. Националната кухня се развива най-вече в и около Париж от главните готвачи на Двора, но успява да се разпространи из цялата страна и даже извън нея.


Висша кухня (на френски „Haute cuisine”) е стил, който се предлага в най-класовите ресторанти и хотели в западния свят. Създаден е от Antonin Carême и се характеризира със сложно приготовление и поднасяне – обилни менюта, състоящи се от малки, често много богати блюда; изобилни винарски изби и голям, структуриран и ефективно управляван обслужващ персонал. Тази кухня се дефинира от френската фраза „cuisine classique” („класическа кухня”) до края на ’70-те години на миналия век, когато бива заместена от „nouvelle („нова”) cuisine”.


Днес висшата кухня не е доминирана от нито един стил. Съществуват ресторанти, които предлагат фюжън, регионална и постмодерна кухня, но за всички е характерно сложното приготовление, високи оценки на критиката и най-важното, маниакално изпипване на детайлите. За високите цени да не говорим.


Френската кухня е различна в зависимост от сезона. През пролетта и лятото са популярни салатите и плодовите ястия, защото са свежи, а продукцията е евтина и изобилна. В края на лятото започва изобилието на гъби и те се срещат често в яхнии из цяла Франция. Ловният сезон започва през септември и продължава до февруари и през този период се яде всякакъв вид дивеч, много често като сложно ястие в чест на успешния лов. Мидите са най-разпространени с настъпването на пролетта и това е сезонът на стридите, сервирани в огромни количества в ресторантите.