Ресторанти

Ресторанти (от френски restaurant, свързано с глагола възстановявам) е заведение, в което се сервират храна и напитки за обществеността (широката публика) срещу заплащане. Тяхната консумация е предвидена на територията на ресторанта, но много ресторанти предлагат храна за вкъщи, както и доставка до дома или офиса. 


Първите ресторанти се появяват в ислямския свят през Средновековието. Това са били заведения, в които можеш да си купиш всякакви предварително приготвени храни. Ресторантите в ислямската част на Испания през Средновековието са сервирали по три блюда – идея още от IX век, според която храненето трябва да се състои от супа, основно ястие и десерт.


Ресторанти съществуват още от XIII век в Китай по време на династията Сун.


Съществува изключително разнообразие от видове ресторанти – от непретенциозните квартални „места за хапване и пийване”, през специализирани по типове кухни, до екстравагантни ресторанти, сервиращи единствено и само ... оцет, например!


През последните години много голяма популярност добиха сайтовете, които дават мнения и препоръчват различни ресторанти. Поради тази причина и голям процент от ресторантите в САЩ и Западна Европа могат да се открият единствено и само онлайн и там е мястото, където се рекламират, публикуват отзиви и приемат поръчки и резервации.