Плодове и зеленчуци - магазини

Плодовете и зеленчуците са основна храна, присъстващата под една или друга форма на всяка трапеза. На салата или сготвени,  предлаганите в магазините плодове и зеленчуци, според сезона, в България са доста разнообразни. Освен сезонните български зарзавати през последните години потребителите имат възможността целогодишно да закупуват вносни и екзотични плодове и зеленчуци.

Асортиментът включва:

-          ПЛОДОВЕ: ябълки, грозде, сини сливи, праскови, ягоди, кайсии, вишни, череши, пъпеши, дини, портокали, банани, лимони и др;

-          ЗЕЛЕНЧУЦИ: салати, лук. зеле, домати, краставици, картофи, тиквички, спанак, моркови

В повечето магазини за плодове и зеленчуци се предлагат също и подправки като: магданоз, целина, риган, розмарин, мащерка, джоджен, чубрица, черен пипер, червен пипер и др.

Предлагат се още и замразени или консервирани плодове и зеленчуци, които не са характерни за съответния сезон, но които са така обработени, че подлежат на целогодишна употреба – грах, спанак, миьове от зеленчуци, замразени горски плодове и др.

Освен в специализираните магазини, т.нар. „ плод и зеленчук”, в големите вериги магазини също има сектори в които се предлага богат асортимент от български и вносни плодове и зеленчуци.

Всички знаят  ползите  за организма от плодовете и зеленчуците, колко богати са на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, колко лечебни свойства притежават, и че трябва ежедневно да присъстват на трапезата ни.

Дори помним добре известната песен от нашето детство:

"Зеленчуци който не яде..."