Пицарии

Терминът пица („pizza” ) идва от италиански и представлява италианско национално ястие, широко разпространено в цял свят – кръгъл тънък хляб, изпечен в пещ, поръсен с доматен сос или домати, моцарела и различни други съставки според вкуса. Местата, на които се прави и сервира пица се наричат пицарии.

В най-античните си разновидности пицата е представлявала плоска питка, поръсена с подправки (древните египтяни), или комбинирана със сосове и гарнитури (древните елини), или гарнирана със сирене и фурми (персийските войни).
Приема се, че пицата в съвременния й вариант е направена за първи път през 1889 г. от италиански майстор хлебар от Неапол - Рафаеле Еспозито. По повод рождения ден на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина, в двореца поканили най-известния пицайоло (майстор-пицар). Сред гостите били крал Умберто I и съпругата му кралица Маргарита Савойска. Еспозито решил да гарнира традиционния кръгъл хляб с продукти, които имат цветовете на знамето на Италия - бяло, зелено и червено. Майсторът сложил домати, сирене Моцарела и листенца босилек. Кралица Маргарита била толкова впечатлена, че изпратила на пицайоло благодарствено писмо, който от своя страна нарекъл творението си на нейно име. Така пицата придобила голяма популярност в Италия.
Малко по- късно в Неапол отваря врати и първата пицария, която работи и до днес. Всяка година в града се провежда световен шампионат за най-вкусна пица, като всеки готвач разполага с 15 минути да покаже майсторлъка си.

Пицата става популярна в Америка благодарение на емигрантите италианци. Първата пицария в САЩ е открита през 1895 г в Ню Йорк от Дженаро Ломбарди. Но едва след края на Втората световна война, когато в страната се връщат ветераните, воювали в Италия, пицата се превръща в един от символите на американската кухня.
В средата на март 2009 г. британското издание „Гардиън” публикува информация, че жителите на комунистическата Северна Корея вече ще могат да опитат от този непознат до момента в страната специалитет, след като първата пицария отвори врати в столицата Пхенян. Идеята е лично на севернокорейския лидер Ким Ир Чен, който довел още преди десет години изпитани италиански майстори, които да оставят свои последователи сред местните готвачи. Най-бележитите севернокорейски чираци в приготовлението на пица били изпратени на специално обучение в Меката на пицата - Неапол.