Оптики

Лицензирани оптики

Както много други здравни професии, така и оптиците са регулирани с нормативен акт. Съществуват и специални агенции и институции, които се занимават със създаване на законите за действие на оптиците.  От август 2008 г. продажбата на очила, рамки, контактни лещи и други продукти за очна оптика се разрешава само на сертифицирани търговски обекти. Тяхната дейност и функции се контролират от регионалните здравни центрове и регионалните здравни инспекторати.

Видовете продукти и услуги, предлагани в оптиките, зависят често от големината на търговския обект.

Малки оптики

Обикновено в малките оптики не работи квалифициран специалист по очни болести и затова е необходимо клиентите да представят рецепта при поръчка на оптични продукти. Тези обекти привличат обикновено клиенти поради удобното си местоположение, както и често конкурентните си цени. Обикновено в тях специалистът, който консултира клиента, изработва и поръчания продукт.

По-големи оптики и вериги от магазини

Както може да се предположи, по-големите магазини и веригите от оптики предлагат богат избор от оптични продукти и услуги. Често, в тях работят и квалифицирани специалисти по очни болести. Предлагат на клиентите си богат избор от световноизвестни марки и производители на оптични продукти - контактни лещи, рамки и стъкла за очила и др. Някои от големите търговски вериги или магазини предлагат схеми за отстъпка за редовни или за корпоративни клиенти върху продуктите и услугите си.

Онлайн оптики

Някои от по-големите търговци предлагат на уебсайтовете си продуктови каталози и възможността да се поръчва или купува онлайн.  Обикновено те не продават очила онлайн, но клиените им могат да си закупят контактни лещи, слънчеви очила и аксесоари, например: калъфки и кутии за очила, кърпички за почистване на стъкла, почистващи спрейове за очила, контейнери за контактни лещи, различни разтвори за контактни лещи и т.н.

Полезни връзки:
Министерство на здравеопазването – регистрация  на оптики 
Национален център по здравна информация / Адреси на регионалните центрове по здравеопазване
Наредба № 19 от 27.08.2008 г. за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквания към тях и реда за водене на регистър на оптиките
Столична РИОКОЗ