РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОВЕЧ

Музеят е създаден на 28 февруари 1895 г. В началато представя 570 сатрини - дарение от проф. Стефан Ватев. Днес във фонсовете на РИМ - Ловече се съхраняват над 80 000 движими клутурни ценности и движими вещи.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Музеят е създаден на 28 февруари 1895г. Инициативата е на граждани, читалищни дейци и учители. Събират старопечатни книги, монети и народни облекла. В началото представя 570 старини – дарение от проф. Стефан Ватев. Изложени са на втория етаж на читалищната сграда. Музеят е наречен Ловешки народен музей 'Феликс Каниц' през 1906 г. Събитието е по повод 75 годишнината на унгарския пътешественик и Почетен гражданин на Ловеч Феликс Каниц, допринесъл много за проучването историята на града. Днес във фондовете на РИМ – Ловеч се съхраняват над 80 000 движими културни ценности и вещи.

На разположение на посетителите са пет експозиционни обекта:

  • Ловешка крепост е недвижима културна ценност с национално значение. Тя е символ на възстановяването на Второто българско царство през 1187 г., защото тук е подписан т.нар. Ловешки мир. Крепостта е разположена на две тераси над старинния квартал Вароша, обградена от здрава каменна стена. В обекта могат да се видят останките от малък затворен жилищен комплекс, както и на отделни жилища и няколко църкви покрай тесни улици. Нощем крепостта красиво се очертава на фона на тъмното небе благодарение на атрактивното си осветление.
  • Музей 'Васил Левски' е свързан с името и делото на Левски, избрал Ловеч за център на революционната организация в поробена България. Музеят е разположен в старинния квартал на Ловеч 'Вароша'. В експозицията може да се види най-богатата в страната колекция от лични вещи на Васил Левски и восъчната му фигура. Съпътстващи материали разказват за съратниците на Апостола, за Новоселското въстание /1876 г./, както и за освобождението на града по време на Руско-турската война /1877-1878/. Експозицията е подновена през 2008 г.
  • Къкринското ханче е недвижима културна ценност с национално значение. Отстоява на 18 км източно от Ловеч. В него на 27 декември 1872 г. е заловен Апостола на свободата Левски. Възстановено е през 1926 г., а
    на 10 май 1931 г. с подобаващо тържество е открита първата музейната експозиция в България, свързана с Левски. Събитието е документирано на филмова лента, съхранявана в Българска кинематография. Копие от филма е предоставено на музея и с предварителна заявка може да се види от посетителите. Днес единственият жив свидетел на онези трагични събития е брястът в двора, съхранен и консервиран за бъдещите поколения.
  • Етнографският комплекс се намира недалеч от Музей 'Васил Левски' в старинния квартал 'Вароша'. Състои се от две напълно обзаведени къщи, приютили движими културни ценности, използвани през годините от ловешките семейства. Драсовата къща пресъздава дом на богато търговско семейство от средата на ХIХ-20-те години на ХХ в., а Рашовата къща – домашната уредба на средно заможно семейство на интелектуалец от 30-те-40-те години на ХХ в.
  • Музейна сбирка 'Васил и Атанас Атанасови' е най-новият експозиционен обект, открит през 2008 г. - съвкупност от природа, техника и археология. В зала 'Природа' са показани 1300 образци от кристали и кристални агрегати, самородни елементи, скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерални суровини. Те са дарение от доц. Васил Атанасов, който посвещава 40 години от своя живот за тяхното събиране. В обекта могат да се чуят интересни легенди за лечебните сили на отделните кристали, а очите да се порадват на самородната им красота.
     

В зала 'Археология' посетителят попада сред интериор на праисторически жилище и стратиграфски профил от Деветашка пещера, показващ културните пластове от няколко епохи и материали, разкрити при археологически разкопки. Може сам да опита работата с вертикален тъкачен стан, смилане на зърно с хромел и запалване на огън с помощта на дървен свредел.

В зала 'Техника' са показани 89 радиоапарати, част от откупена колекция от 200 радиоапарата. Сред тях са познатите в цял свят марки Телефункен, Блаупункт, Саба, Сименс, Лоренц и най-старият батериен приемник марка 'Льове'. Всички те са в отлично състояние и някои още работят.

Музеят организира временни изложби с цел популяризирането на богатството на фондовете си, авторски и гостуващи изложби. Съорганизатор и домакин на станалите вече традиционни Варошлийски вечери, които представят градската култура във всички нейни измерения и се провеждат ежегодно в края на месец септември.

Музеят работи активно за създаване на специализирани програми за ученици. На разположение на посетителите на музея има паркинг.

Работно време с посетители: Понеделник-неделя:
Зимно: 9:00 -12:00 и 13:00 -17:00 ч.
Лятно: 9:00 -13:00 и 14:00 -18:00 ч.

 

Мнения

Напиши мнение за РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОВЕЧ (2)

Помолете настоящите си клиенти да напишат мнение за вас, ако искате да привлечете нови клиенти за РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОВЕЧ! Според последното Глобално онлайн потребителско проучване на Nielsen на над 25 000 потребители в повече от 50 страни, 70 процента от потребителите се доверяват на препоръки публикувани в интернет и взимат решение за покупка на продукти и услуги въз основа на това.

Гена Стоева 12 Aug 2015 13:58

Зала „Археология” в Ловешкия музий много ни попада. Винаги когато хътуваме посещаваме музеитев отделните градове защото това е важно за възпитанието на децата. Експозициите са много добре уредени, а персонала учтив и любезен. Любопитна беше възможността да се опита работата с вертикален тъкачен стан и смилане на зърно с хромел. Синът ми беше във възторг отзапалване на огън с помощта на дървен свредел. Посетихме и крепостта и музея на Васил Левски във Вароша. Желаем успех на тези радетели на българщината в усилието да запазят и представят българското пред младите поколения.

СИДЕРОВА 23 Apr 2014 17:38

МУЗЕИ в гр.Ловеч

Със семейството ми посетихме музея на Васил Левски и Етнографския музей в град Ловеч.Искам да изразя възхищението си от професионализма на музеините работници и уредници.Тези хора имат огромна заслуга за подържане и съхраняване на БЪЛГАРЩИНАТА и БЪЛГАРСКИЯ ДУХ.БЛАГОДАРИМ ВИ ХОРА за това,което правите!

Напиши мнение
Моля попълнете "I'm not a robot" отметката.