Недвижими имоти - наемане и покупко-продажба

Ако сте решили да закупите, продадете,  вземете или отдадете под наем недвижим имот, ползването на специализирана агенция или т.нар. ‘брокери’ на недвижими имоти би могло да Ви спести не само средства, но и излишни усложнения и притеснения.

Какви услуги предлагат агенциите за недвижими имоти?
Фирмите, посредничещи при наемането и покупко-продажбата на недвижими имоти предлагат множество услуги, които улесняват понякога сложните процедури свързани с имотните сделки:


• Достъп до богат избор от детайлни оферти, за да можете да намерите точно това което търсите  – подходящия имот, ако ще наемате или купувате или подходящия наемател/купувач, ако сте от другата страна на сделката
• Преговаряне за цената – голяма част от купувачите осъзнават колко е важно да получат професионална помощ в преговорите за цената от техния агент.
• Помощ при оформянето на документите –  ако сте решили да закупите имот ще ви се наложи да преминете през множество документи и ще имате нужда от помощ от някой, който да ви напътства и да ви обясни подробностите, сроковете, както и правата и задълженията на страните по сделката.
• Помощ при получаване на жилищен кредит – вече съществуват множество възможности за получаване на кредит и следователно е необходимо купувачът да получи професионална и информация за най-изгодния кредитен продукт. Някои от по-опитните агенции предлагат и  съдействие за оформяне и придвижване на документи за отпускане на ипотечен кредит.

Често потенциалните купувачи или продавачи мислят, че биха могли да спестят пари, ако не използват агенция. Добре е обаче да се има предвид, че рисковете свързани с непознаването на процеса, могат в крайна сметка да оскъпят сделката много повече от комисионната за брокера на недвижими имоти.

Полезни връзки:

Национално Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ)