Музеи в България

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОВЕЧ

Телефон: 068601399

Ловеч, кв. Вароша, пл. Тодор Кирков 1

Музеят е създаден на 28 февруари 1895 г. В началато представя 570 сатрини - дарение от проф. Стефан Ватев. Днес във фонсовете на РИМ - Ловече се съхраняват над 80 000 движими клутурни ценности и движими вещи.

НАЦИОНАЛЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ МУЗЕЙ

Телефон: 029296753

София, ул. Суходолска 30

Единствената институция в България, която издирва, събира, съхранява, документира и популяризира паметници на материалната и духовна култура, отразяващи земеделието и земеделската традиция на българския народ и племената от древността до днес.

ДИРЕКЦИЯ НА МУЗЕИТЕ

Копривщица, ул. 20-ти Април 6

Заповядайте в най-българския град, запазил духа на българските възрожденски традиции - Копривщица. С огромното си богатство от исторически и етнографски забележителности, паметници, къщи-музеи, Копривщица е център на Възрожденската култура и бит.

МУЗЕЙ ЛАМБОВА КЪЩА

Провадия,

В комплекса се намира и къща за гости Ламбовата къща. Стопанисва се от Община Провадия.

СНЦ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Тутракан, Ген.Ал.В.Суворов 1

Исторически музей Тутракан се занимава с научно–изследователска, експозиционна, обществено–културна и реставрационно-консервационна дейност. Негов филиал е единственият по течението на р. Дунав. Етнографски музей Дунавски риболов и лодкостроене.

КЪЩА МУЗЕЙ КОМПОЗИТОР П.СТАЙНОВ

Казанлък, ул. Петко Стайнов 13

Къщата музей 'ПЕТКО СТАЙНОВ' е превърната в средище на културния живот. Постоянна музейна експозиция 'Петко Стайнов', музикален салон, електронен архив.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Провадия, Опълченска 3

Исторически музей – Провадия е изходно място за посещение на крепостта Овеч, етнографския комплекс Ламбова къща, експозиция, посветена на композитора Светослав Обретенов и неговото семейство.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ЕЛХОВО

Елхово, Шипка 4

Еднографският музей в град Елхово издирва, опазва, съхранява и популялизира културното историческо наследство на община Елхово и района. Той разполага с 2 експозиции - етнографска и археологическа.

ОБЩИНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце Делчев, Хр. Ботев 26

Като единствен център за съхранение на архитектурно и културно-историческото наследство на града, Историческия музей представя етнографска, историческа и археологически колекции от тракийската,прабългарската и славянска култура

Телефон: 052 618011

Адрес: Варна, Морска градина