Мебели - магазини

Видове доставчици и улеснения за клиента

Независимо дали търсенето е свързано с покупката на най-обикновена етажерка или с цялостното обзавеждане на един дом добре е да бъдат обмислени всички възможности  – от големите вериги, предлагащи цялостно обзавеждане за дома и офиса до малките магазини за мебели както и продажбата на мебели втора употреба.

Хипермаркетите ще Ви дадат не само идеи за интериор и мебелировка, а всички продукти свързани със строителство, ремонт, обзавеждане, както и материали и инструменти за монтаж на мебели или аксесоари под един покрив.

Големите вериги – предлагат почти всичко, което бихте могли да търсите – секции, легла, маси столове, текстил за бита и аксесоари – цялостни интериорни решения както за вида стая, така и за типа жилище – студио, едностаен, двустаен или тристаен апартамент. В някои от тях можете да се консултирате с дизайнер, а цените на определени мебели нерядко са по-ниски от тези в кварталните магазини. Друго улеснение е гаранцията за връщане.

Един от основните недостатъци е тяхната отдалеченост. За сметка на това в услугите им е включен транспорт, срещу допълнително заплащане. Сравнително бързият оборот на стоките може да Ви постави в ситуацията, че искания от Вас артикул е изчерпан и е останала единствено мострата, която често не се продава.

Ако предвиждате цялостно обзавеждане на дома си и планирате покупките в по-дълъг план, проверете каква е продължителността на производство за различните серии мебели, за да имате възможност да допълните обзавеждането с продукти от същата гама и цветове.

Гаранции, доставка и монтаж
Като се имат предвид разстоянията и значимостта на покупката, проверете гаранцията и условията на доставка и монтаж. Често пъти, въпреки че транспортът до дома е за сметка на доставчика, това не включва качването на мебелите до съответния етаж, на който трябва да бъдат доставени. Попитайте също така дали цената за монтаж е фиксирана, ако искате да се възползвате от тази услуга. Проверете срока и условията на гаранционната и след гаранционната поддръжка.
Без значение дали изборът е паднал върху голям или малък мебелен магазин, информирайте се за възможността да върнете или да замените закупената мебел. В случай че сте се спрели на мебели втора употреба, такава възможност не съществува. Магазините, предлагащи мебели втора ръка, обикновено не дават гаранция за стоката си и не предлагат подмяна на закупените мебели.

Полезни връзки:
Комисия за защита на потребителите
Комисия за защита на конкуренцията
Българска национална асоциация на потребителите
Закон за защита на потребителите