Кетъринг

‘Кетъринг’ или ‘кетеринг’/’кейтъринг’ означава предоставяне на услуги по приготовление, доставка и сервиране на храна за семейни тържества, рождени дни, сватби, бизнес събития, абитуриентски балове, кръщенета, матинета, соарета или какъвто и да е друг повод.

Какво да имаме предвид при избор на фирмата за кетъринг?
Добре е да се свържете не само с една, а с няколко фирми за кетъринг, за да можете да сравните техните оферти. Преди да им звъннете, помислете върху следните неща (и дори си направете списък с изисквания, който ще ви е много полезен, когато звъните на фирмите за кетъринг):
- къде ще бъде тържеството/събитието – навън или вътре?
- какъв е броя на гостите, на каква възраст са, какви са предпочитанията им и т.н.
- по кое време на деня ще бъде мероприятието – това ще определи типа меню, за да можете да поръчате най-подходящото за Вашите гости, независимо дали става въпрос за бизнес закуска, вечерен коктейл, сватбен обяд или детски рожден ден.
- храната ли ще бъде основния фокус на събитието или тя ще трябва да се ‘вмести’ между останалите активности (танци, музика, презентации, игри или други, в зависимост от събитието)
- имат ли някои от гостите ви специални изисквания към храната – диетични, свързани с хранителни алергии, религиозни и т.н.
- бюджет за кетъринг – определете го и се придържайте към него.
Въоръжени с Вашия списък с изисквания, се свържете с поне три фирми за кетъринг, които сте намерили в Golden Pages или чрез други източници. Добре е да ги попитате от колко време са на пазара, с какви (и кои) клиенти работят, кои са силните им страни. В зависимост от мащаба и значимостта на събитието, може да решите да организирате индивидуални срещи и дегустация на тестови менюта. Това ще Ви помогне да вземете решение, дали да предложите на гостите си студен или топъл бюфет, специално подготвено меню, шоу програма, допълнително оборудване и декорация на мястото на събитието и т.н. Фирмата обикновено ще може да ви даде и съвети за напитките, осветлението, украсата и всичко свързано с организирането на събитието.

Полезни връзки:
Българска хотелска и ресторантьорска асоциация