Бояджийска техника

Прилагането на машини в боядисването води до по-качествено покритие на боядисваните повърхности, повишаване на производителността на труда и осезателно намаляване на цената на тази операция.

 

Бояджийските машини се употребяват за бои на различна основа- алкидна, водна. Достатъчно е разтворът за боядисване да се приготви с вискозитет,  какъвто е необходим за работа със съответната машина. Необходимо е да се знае, че неразделна част от процес „боядисване” е процесът „ почистване„ на машината след края на работата. Тук използването на бои на водна основа е по-удобно, тъй като почистването се извършва само с вода, а при алкидна основа често е необходимо разглобяване на работната част на машината.

По принцип на работа класическите машини за боядисване използват сгъстен въздух. Боядисването се извършва чрез нанасяне на няколко слоя боя.

Машините забоядисване с успех се използват и при нанасяне на латекс, фасаген, грундове, лакове, емайли в закрити помещения и на открито.

 

Други приспособления за боядисване са бояджийските пистолети. В строителството се използват и пистолети за нанасяне на мазилки и шпакловки.

 

Най-високо технологични са станциите за електростатично боядисване.Извършва се в специални камери. Предметите, боядисани в тях се отличават с равномерност на дебелината на покритието и изключително добра адхезия към боядисваната повърхност. Още едно голямо предимство е , че след нанасянето на боята се извършва и изпичането и без да се налага изваждане на изделието . В края на процеса изделието е напълно готово по отношение на боядисването.

 

Бояджийска техника, машини и оборудване за бояджийския бранш могат да се закупят от специализирани магазини, както и от съответните сектори за бояджийска техника в хипермаркети за дома и градината като Практикер, Mr.Bricolage, Баумакс, Баухаус и др.

Но реално погледнато машините за боядисване и по-крупната бояджийска техника са сравнително скъпо оборудване,  и затова съществуват фирми, които отдават под наем подобно оборудване.