Барове и бистра

Баровете и бистрата са обществени места, които предлагат на своите посетители възможност за развлечение, пиене и ядене, срещи с приятели и познати, музика, понякога на живо и най-важното – осъществяване на социални контакти.

Оказва се, че излизането навън е не толкова предопределено от чисто физиологинчните нужди на хората да заситят глада или жаждата си, а по-скоро възможността да го правят в компанията на други хора. Дори и да излезете с човека, с когото живеете и можете да общувате с него преспокойно и вкъщи, излизайки сред хора, вие се социализирате като двойка с останалите посетители на заведението, което сте избрали. Когато излизате в по-голяма компания, обичайно го правите с цел да общувате с Ваши приятели и познати, да побъбрите на теми от ежедневието, работата, семейството, приятелите си, пътувания и много други.

Нерядко тези места се превръщат в своеобразна територия на психотерапевтични сесии, най-често осъществявани от приятелки, срещащи се да поговорят, да споделят проблемите си и да получат приятелски съвет или помощ. Широко разпространено е мнението, че разговорите сред мъжката част от човечеството се въртят основно около бира, коли, футбол и жени. Според други мнения пък разговорите в чисто женска компания неминуемо се въртят около обувките, клюките, СПА процедурите, брака и децата. Дали е истина, знаят само тези, които практикуват спорта на ходенето по барове и заведения.

За разлика от англичаните, за българите излизането на заведение вечер се превръща в ритуал, който най-често включва сериозна предварителна подготовка от страна както на жените, така и на мъжете – вземане на душ, избиране на подходящ тоалет, грим, прическа, с които да дефилират със самочувствие на мястото, което са избрали за забавление. Англичаните пък възприемат ходенето на бар като нещо, което е свързано неминуемо с консумацията на значително количество алкохол веднага след приключване на работния ден, за да отморят и релаксират. Ето защо и организацията на баровете там е доста по-различна – влизайки в заведението, първо минаваш през бара, откъдето взимаш питието си, след което сядаш на маса, носят ти меню, обслужват те и т.н.